Hvad betyder bankernes indlånsrenter for dig og din opsparing?

Hvad betyder bankernes indlånsrenter for dig og din opsparing?

Det aktuelle lave renteniveau har store konsekvenser for bankernes indlånsrenter, og i dette indlæg ser vi på, hvad det har af indflydelse på de penge, du har stående hos banken.

Økonomer og andre eksperter har ivrigt diskuteret det aktuelle renteniveau i Danmark og Europa gennem en længere periode – og det med god grund. Vi har nemlig aldrig oplevet en periode med et så lavt renteniveau som nu, og varigheden har slået alle forventninger.

På grund af det nuværende rentemiljø ser vi, at flere og flere banker tilbyder negative indlånsrenter for virksomhedskunder. Således betaler virksomheder nu for at have penge stående i banken. Når det kommer til privatkunder, er der heller ikke meget håb for at få en fornuftig rente på ens indestående i banken. De fleste banker har en rentesats på 0% på deres lønkonti og i mange tilfælde 0,5% i årlig rente på deres opsparingskonti. De meget lave indlånsrenter skyldes, at bankerne selv betaler negative renter for at have deres penge placeret hos Nationalbanken eller i interbankmarkedet.

 
 

Bankens indlånsrente har svært ved at følge med inflationen

Dette begynder først at blive et problem for bankkunder, når man sammenligner renteniveauet med prisudviklingen i samfundet, også kendt som inflationen. Prisudviklingen svinger fra måned til måned, og for eksempel var inflationen på 1,2% i marts 2019 og 0,4% i september 2019 sammenlignet med samme måneder året forinden.

Som tidligere beskrevet modtager man som bankkunde en årlig rente mellem 0% og 0,5% (i visse tilfælde højere) på ens løn- og opsparingskonti. Hvis man er formuende, er der sågar enkelte banker, der for nyligt har indført negative indlånsrenter, såfremt man har over 750.000 kr. stående på ens indlånskonti. Det er ikke usandsynligt, at beløbsgrænsen bliver sænket som et næste skridt.

Og hvad er så konsekvensen af dette? Din opsparing og dermed din købekraft svinder ind; varer og tjenester bliver dyrere, men din formue følger ikke med udviklingen. Inflationen og bankgebyrer ”æder” den gevinst, du får ved at lade dine penge stå i banken på en løn- eller opsparingskonto.

Lad os tage et tænkt eksempel med en opdigtet person, Per, og hans indlån:

 
pers indlånsrenter på hans opsparingskonto.png
 

Per overvejer at købe en bil, der koster 20.000 kr. i dag. I dette eksempel er inflationen på 0,7%, hvilket vil sige, at prisen på bilen stiger med 0,7% årligt.

Som vi kan se på grafen nedenfor, ville Per ikke kunne købe samme bil om bare et år. Bilen stiger i pris takket være inflationen, mens de lave indlånsrenter og kontogebyrer resulterer i, at Pers personlige formue ikke kan følge med.

Pers updated graph.png

Er der et alternativ til en opsparingskonto i banken?

Traditionelt vil de fleste være enige om, at det er fornuftigt at have en opsparingskonto i banken. Men hvad gør man i et lavt rentemiljø, hvis man vil undgå at se sin opsparing blive overhalet af inflationen? I sådan et tilfælde kan det være en god idé at se sig om efter alternative placeringsmuligheder for at opnå en bedre forrentning end i banken. Her er ejendomsinvesteringer et godt bud. Det lave rentemiljø gør nemlig investeringer i udlejningsejendomme attraktive. Dette skyldes blandt andet, at man som investor i udlejningsejendomme ikke kun er afhængig af prisstigninger på ejendomsmarkedet, men derimod kan opnå et positivt afkast alene fra driften af ejendommen.

Før i tiden var der høje kapitalkrav forbundet med at blive ejendomsinvestor. Dem har Brickshare reduceret kraftigt, så det nu er muligt at blive ejendomsinvestor for ned til 5.000 kroner. Læs mere om hvordan vi har demokratiseret ejendomsmarkedet her, og find vores aktive investeringsprojekter her.

Fire grunde til at investere i ejendomme i Nordvest

Fire grunde til at investere i ejendomme i Nordvest